Добірка книг по психології для жінок

2022-06-30

Добрий день, дорогі читачі. В цей нелегкий для нашої країни час, коли новини розривають серце, коли не можеш себе внутрішньо зібрати, бо боляче за нашу землю та наших захисників, коли буває ненависть переповнює через край. Тоді хочеться відволіктися, зібратися, «взяти себе в руки», саме тоді на допомогу особисто мені приходять книги. Навіть психологи кажуть, що книжки знижують стрес, продовжують життя, надихають та відкривають нові горизонти. А під час війни, за словами психологів, читання — це ще й гарний спосіб відволіктися та повернути собі хоча б крихту довоєнної рутини.

Психологиня-консультантка Людмила Микитюк читання вважає дієвим способом самодопомоги на рівні з медитацією, релаксацією чи йогою. «Зараз ми занурені у стрічки новин і тому маємо перенапружену психіку. Коли ж читаємо книжки, думаємо про те, що відбувається з героями. Це хороший спосіб відволіктися», — пояснює психологиня. Особливо радить читати тим, хто практикував таке дозвілля до повномасштабного вторгнення, щоб «повернути у своє життя буденні речі». Втім Людмила Микитюк попереджає, що внутрішніх сил може вистачити лише на сторінку-дві: «Це нормально. Зараз наша психіка “переварює” увесь той жах, який відбувається. На все інше залишається менше психічної енергії».

Своїми добірками я хочу ознайомити жителів та гостей нашого міста, з книгами, які знаходяться в Лохвицькій Публічній бібліотеці, і можливо навіть хто не читав, або давно вже не перегортав їх сторінок, переглядаючи різні літературні огляди, знайде свою книгу, яка допоможе відволіктись, чи хоч на хвилинку знайти душевний спокій.

Сьогодні я хочу Вам порекомендувати для перегляду огляд новинок, які надійшли від «Українського інституту книги» до фонду Лохвицької Публічної бібліотеки ім. Г.С. Сковороди по психології.

/Files/images/Книги психологія 5.jpg

Емілі та Амелія Наґоскі «Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі»

Робочі проекти волають на роботі, а вдома — кличе купа немитого посуду та дитяча «домашка». Рахунки за комуналку самі себе не оплатять, звіт сам себе теж писати не хоче. А в тебе на все про все тільки дві руки і ті без манікюру, на який теж не вистачає ані часу, ані сил. Бо ти — вигоріла.

Як набридли одні й ті самі поради: займайтеся спортом, пийте овочеві смузі, будьте до себе милосердними, розфарбовуйте книжки, приймайте пахучі ванни, висловлюйте подяку... Тобі кажуть: «Ти маєш бути схожою на жінку з Instagram, із сяючою посмішкою, доглянутим волоссям, стаканчиком кави в руках та сповненої енергії». І поки інші пані вперто прагнуть «мати все» авторки книги навчать цінувати та любити те, що вже має кожна з нас, — себе: красиву, усміхнену та неповторну жінку.

Чудова книга з практичними порадами. У книзі відчувається любов авторок до науки, наводяться результати багатьох досліджень. Все пояснюється за допомогою простих прикладів з повсякденного життя. Матеріал дуже цікавий, а поради досить прості для застосування. Книгу варто читати тим, хто перебуває в стані вигоряння, але також вона буде корисною для будь-кого, хто цікавиться цією темою.

/Files/images/Книги психологія 1.jpg

Джон М. Ґоттман, Нен Сільвер «Сім принципів щасливого шлюбу»

Джон М. Ґоттман – американський психолог, дослідник і лікар який активно працював над прогнозуванням розлучень і стабільності шлюбу. Нен Сільвер – блогерка й журналістка. У своїх статтях досліджує тематику стосунків і здоров’я, а також сучасні проблеми виховання дітей. Разом автори випустили книгу з рекомендаціями, які допоможуть проаналізувати й зміцнити стосунки під час кризи.

Уривок з книги:

"Ми ставили перед собою доволі амбітну мету: розкрити правду про шлюб – нарешті дати відповіді на запитання, які бентежать усіх тривалий час: "Чому подеколи жити в шлюбі так важко? Чому одні довготривалі стосунки працюють як годинник, а інші цокають, як бомба сповільненої дії? І як можна попередити проблеми у шлюбі чи врятувати шлюб на межі розлучення?".

Лише кохання мало, треба ще й обом партнерам працювати, щоб стосунки приносили задоволення, а не були тортурами. То які ж ті сім принципів які можуть допомогти зміцнити стосунки під час кризи, або навіть їх врятувати?

А все дуже просто основні принципи такі: знати і поважати всі найбажаніші мрії та надії один одного. Мати сміливість розповісти і мати мудрість зрозуміти і прийняти. Бути ніжними та захоплюватися один одним. Навіть після 10 років шлюбу, хай би як це не було складно, знаходити щось у своєму партнері, що тебе захоплює і казати про це. Немає правих і винних. Немає переможців і переможених. У будь-якому конфлікті беруть участь обоє і обоє мають вигравати, якщо конфлікт вирішувати правильно. Запорука міцного та щасливого шлюбу - дружба. В першу чергу, потрібно бути своєму партнеру хорошим і вірним другом. Формування спільних інтересів, звичок, бажань і мрій. Треба мати те, що поєднує партнерів, що спонукає їх проводити ще більше часу разом.

Ця книга не тільки для тих, хто вже перебуває в шлюбі, а і буде цікаво тим, хто хоче поєднати свою долю з другою своєю половинкою обираючи здоровий та щасливий шлюб.

/Files/images/Книги психологія 2.jpg

Наталія Царенко «Як ми псуємо наших дітей і як припинити це робити»

Після шести перевидань книга «Як ми псуємо наших дітей і як припинити це робити» від дитячого та сімейного психолога Наталії Царенко стала вдосконаленою збіркою найпоширеніших, можна сказати, хрестоматійних помилок у батьківстві. Авторка з височини свого професійного й батьківського досвіду буквально «по поличках» розкладає всі хибні переконання, що здатні зашкодити маленькій особистості, світогляд та моральні засади якої лише починають формуватися. У цьому виданні кожен з батьків упізнає свої улюблені педагогічні прийоми, які, виявляється, є руйнівними для довірливих та гармонійних відносин з дитиною. «Дітьми всі ми мріємо, що, коли виростемо, згадаємо всі помилки наших батьків і нізащо їх не повторимо! Проте, щойно беремо на руки власне чадо, як умить з’ясовується, що все складніше, ніж здавалось колись.»

Ця книга є надійним помічником та мудрим порадником для всіх, хто прагне створити сприятливу атмосферу в родині. Та навіть коли ми зробили щось не так, ніколи не пізно виправити свої огріхи. Прочитавши її, ви не просто знатимете, як і чому не слід чинити, - ви здобудете сучасні, наукові та практичні знання щодо того, як і чому потрібно діяти.

/Files/images/Книги психологія 3.jpg

Ольга Луб’яна «Я більше не можу антикризові рецепти для мами»

Книжка складається з окремих історій про найбільш поширені проблеми сучасних жінок-матерів і містить фахові поради щодо того, як їх вирішити або ж, ще краще, їм запобігти…

Чи траплялося у вашому житті так, що негативні емоції накривали з головою, і ви ясно відчували: все, я так більше не можу! Якщо вам хоча б раз хотілося бігти світ за очі від проблем та криз з власними дітьми, чоловіком, батьками, роботою, сусідами, хатніми тваринами та ін. — тоді ця книжка для вас. Та навіть якщо такої думки у вас ще виникало — ця книжка і для вас — вона підкаже, як не потрапляти у глухі кути проблемних ситуацій.

Авторка — досвідчена сімейна психологиня, зібрала для вас, дорогі читачі, сотні дієвих підказок у вигляді рецептів виходу з проблем, дуже «популярних» в наших родинах. Ви відчуєте допомогу, зрозумієте, що завжди є вихід, є рішення, є відповіді.

/Files/images/Книги психологія 6.jpg

Рон Лібер «Як говорити з дітьми про гроші»

Розмовляти з дітьми про гроші — для багатьох батьків це незручна або закрита тема. Ми або боїмося, що виростимо закоренілих матеріалістів, або просто соромимося говорити відверто. Але фінансова грамотність — це дуже потрібна навичка в житті не тільки дорослої людини, а й підлітка. Крім того, за допомогою цих розмов можна прищепити дитині цінності, які вийдуть далеко за межі матеріальних стосунків, — щедрість, дбайливість, допитливість, терпіння й ощадливість. У якому віці говорити про гроші? Як визначити й пояснити, що таке «забагато» або «достатньо»? Багато запитань, чи не так? А от відповіді на них Вам детально розповість Рон Лібер. Хоча книга більш про американські реалії, але багато тезисів автора близькі і нашому суспільству.

3 інсайди із книжки:

▪ Чому ми поїхали у відпустку, але не купили новий ноут?

"І коли діти питають нас про витрати, то випробовують наші цінності й пріоритети. Але допитливість – це насправді наполегливі спроби зрозуміти, як влаштовано світ і як дорослі приймають рішення. Якщо ми почнемо сердитися або захищатися, наші діти не стануть розумнішими."

Скільки ти заробляєш?

Не варто відповідати "не твоє діло". Але назвати цифру теж не достатньо. Дитина має бути готова сприймати інформацію. "Важливі не цифри, а контекст. Скільки нам треба визначати щомісяця, а скільки залишається? На що йдуть наші заощадження?". Електрика, вода, газ, їжа – варто пояснити дітям, що за це ми платимо гроші.

Чому ти не стала підприємцем / лікарем / міліонером?

Якщо таке питання звучить від власних дітей – це звинувачення. Так це сприймають батьки. "Насправді це природно для дітей – ставити собі й нам такі запитання, – просто дорослим вони видаються дуже агресивними". Відповісти на це запитання спочатку для себе (бо дійсно, чому?), а тоді – обґрунтувати свою позицію дитині. Це про свій життєвий шлях, покликання, роботу мрії.

Книжка для всіх, хто цікавиться дитячою психологією.

/Files/images/Книги психологія 4.jpg

Меґ Мікер «Мама й син. Як виховати надзвичайного чоловіка»

Від першої миті, коли мама бере на руки свого новонародженого сина, він стає для неї цілим світом. Однак згодом, дорослішаючи, хлопчик, який її потребує, одночасно починає відштовхувати її.

Озброївшись тридцятирічним досвідом роботи педіатром, доктор медичних наук Меґ Мікер, доцент клінічної медицини та мати чотирьох дітей, ділиться секретами, які повинна знати кожна мама, щоб зміцнити — або відновити — свої стосунки з сином.

Мама — головна людина в житті кожної дитини. Саме вона має допомогти знайти життєву мету, навчитися розуміти людей, довіряти їм і прощати, виправляти помилки й відповідати за свої вчинки. Все це зробити нелегко. Перед мамами хлопчиків постають багато запитань. Як стати хорошим прикладом для сина? Як навчити його не боятися труднощів? Як захистити від життєвих випробувань і підготувати до них свого хлопчика?

Меґ Мікер на прикладах реальних родин показує, яким чином можна зберегти довіру сина, як допомогти йому дорослішати, як виростити з хлопчика надзвичайного чоловіка.

Книга «Мама й син»:

допоможе мамам знайти в собі сили й упевненість, якими вони зможуть поділитися зі своїми дітьми;

підкаже, як подолати протиріччя й суперечності, які час від часу виникатимуть між ними та підлітками;

підтримає тоді, коли настане час відпускати сина у самостійне плавання.

Пізнавайте своїх дітей, проводьте побільше часу з рідними, насолоджуйтесь читанням, мирного нам всім неба!

Дякую за увагу!

Все буде Україна!

Підготувала бібліограф Петрич О.О.

Кiлькiсть переглядiв: 172

Коментарi