У мові рідній-і минуле, І майбутнє, у ній народу суть,його життя

2022-02-21

"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.
Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна
і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося,
то матимемо дуже невтішну перспективу".

Ліна Костенко

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано в листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі.

У світі налічується безліч мов. За попередньою оцінкою їх кількість становить близько 6 тисяч. Мова кожного народу самобутня, розкриває менталітет і традиції нації, формує свідомість людини. Знання мови допомагає розширити кругозір, глибше проникнути в культуру іншої країни.
Учені довели, що вік нашої рідної української мови – 7 тисяч років. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки безцінна спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.
Рідна мова – є одним з найголовніших культурних надбань, душею і гордістю українського народу.

Міжнародний день рідної мови – особливо значуще свято для нашої держави. Впродовж не одного століття в історії українського народу, рідне слово зазнавало утисків та переслідувань. Але попре всілякі заборони, українське слово вистояло та відродилося! Наше слово набирало силу на пергаментах Нестора-Літописця, набуваючи всесвітнього значення під пером Великого Кобзаря – Тараса Шевченка, Івана Котляревського, Івана Франка, Лесі Українки, та багатьох видатних українців. Минуло чимало часу, перед тим, як рідна мова стала вільно використовуватися на нашій землі. Цим одним з найцінніших скарбів сьогодні може пишатися кожен громадянин нашої держави
Для усіх бажаючих та тих, хто прагне удосконалювати свої знання з рідної мови,в читальному залі експонується тематичний перегляд літератури «О ,мово, рідна! Душі криниця». На перегляді представлені книги, у яких висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української , розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, рядом публіцистичних статей , які присвячені рідній мові.

/Files/images/зображення_viber_2022-02-21_11-40-41-608.jpg

На дитячому абонементі оформлена книжкова виставка: «Життя духовного основа».

/Files/images/IMG_0487.JPG

Мова – найбільший скарб, одне з багатьох див створених людьми. Вона відзеркалює душу народу, його історію.

Кожна людина має завжди пам’ятати хто вона, звідки родом, де її коріння, кожна людина повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти.

Мова-це історія народу

В ній відбито все її життя:

Наший склад і звичаї, і побут

З давнини й до нашого життя…

Кiлькiсть переглядiв: 128

Коментарi