Святковий календар лютого

2022-02-01

2 лютого 1812 року на хуторі Убіжище поблизу Пирятина на Полтавщині народився Євген Павлович Гребінка – відомий український байкар, поет, прозаїк. Талановитий письменник, «автор пречудових українських байок» (за висловом І.Франка), задушевних ліричних віршів, оповідань, повістей і романів російською мовою, організатор літературних сил – така заслуга Є.Гребінки перед рідною культурою за дуже короткий вік , - усього 36 років відвела йому доля. А ще готувала вона його до найважливішої події в житті – зустрічі з кріпаком Тарасом Шевченком. Саме Є.Гребінка докладе зусиль, аби викупити його з кріпацтва та видати «Кобзаря». 210-й річниці від дня народження талановитого земляка-полтавчанина присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Слово гостре і дотепне».

2 лютого 1897 року народився Євген Филимонович Маланюк – видатний поет української еміграції, культуролог, літературний критик. І хоча вітри історії занесли козацького правнука далеко від рідних степів,проте не вивітрили з його серця палкого почуття до рідної України. Поет любив її «Франковою любов’ю», в якій мало сентименту, та багато болю й гніву, прагнення великих перетворень і благодатних змін. Його перу належать 10 поетичних збірок, а також «Книга спостережень» у 2-х томах, що містить літературознавчі, культурологічні. літературно-критичні та публіцистичні статті й есе. Є.Маланюк протягом довгого і складного життя жодного разу не зрадив собі, не зрікся свого добровільного вибору, того хресного шляху, який пророкувала його розіп’ята душа. Туга за Вітчизною ятрилася невигойною раною в душі поета. Не судилося йому повернутись на Батьківщину, та його речниками на рідній землі стали вірші. 125-й річниці від дня народження майстра слова присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Залізних імператор строф».

14 лютого – День Святого Валентина – свято усіх закоханих. Цьому Дню присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Перші почуття – на все життя!». В ньому представлені книги про зародження в юних душах найпрекраснішого і найсильнішого почуття – світлого, чистого, ніжного, трепетного кохання, про те, як розпізнати його серед бруду жорстокості, фальші, корисливості, заздрості, відповісти взаємністю і виплекати в серці чарівною квіткою, захистити, вберегти від усякого зла на все життя, мов найкоштовнішу перлину.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Цьому Дню присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Торкніться сонячного слова на струнах серця і душі!». В ньому представлені твори відомих українських поетів про неповторну красу і багатство нашої рідної української мови, про те, яка вона мелодійна і м’яка, дивна і чарівна, милозвучна і лагідна, жива, немов чисте життєдайне джерело,що витікає з-під землі і поїть снагою кожного, хто припаде до неї устами.

/Files/images/зображення_viber_2022-02-01_10-15-39-690.jpg

/Files/images/зображення_viber_2022-02-01_10-15-40-417.jpg

/Files/images/зображення_viber_2022-02-01_10-15-41-954.jpg

/Files/images/зображення_viber_2022-02-01_10-15-43-323.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 104

Коментарi