ЛІТЕРАТУРНІ ЮВІЛЕЇ РОКУ

2022-01-12

Ювілей книги – це відмінний привід познайомитися з чудовим твором літературного мистецтва, або можливість знову перечитати уже знайомі, але призабуті історії. З цієї нагоди для наймолодших читачів бібліотеки оформлена виставка-розвал «Казкові іменинники 2022 року».

80 років тому, незадовго до своєї загибелі Антуан де Сент-Екзюпері написав свою казку «Маленький принц». Ця казка не тільки для дітей, але й для дорослих. Мудра і людяна, сумна і насмішкувата, вона розповідає про обов’язок і вірність, дружбу і любов – любов до людей і до життя, про нетерпимість до зла. А ще про те, якій же бути людині на цій ще не дуже влаштованій, інколи недобрій, але любимій і єдиній планеті Землі.

85 років від дня написання виповнилося книзі англійського письменника Дж. Толкієна «Гоббіт, або Туди і назад». Вперше опублікована в 1937 році, ця повість з часом стала класикою дитячої літератури. Ватага гномів, узявшись відшукати загарбане драконом золото потрапила у надзвичайну пригоду. Її учасником мимохіть став гобіт Більбо Торбин. Сутички з тролями, гоблінами, ельфами, гномами, гігантськими павуками – ось лише деякі пригоди, які довелося пережити Більбо. Написаний професором Толкіном для власних дітей «Гобіт» відразу ж по виходу у світ зустрів схвалення. Ця дивовижна історія водночас є преамбулою до «Володаря Перснів»

Казкова повість Сельми Лагерлеф «Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми», написана 115 років тому і донині є прекрасним вибором для дітей будь-якого віку. Це казкова епопея про пригоди хлопчика Нільса, який перетворився в крихітного чоловічка і відправився у подорож з гусьми. Ця книга стала настільки популярною, що на зворотній стороні монети номіналом 20 шведських крон 1991 року випуску зображений Нільс, пролітаючий на спині гусака над рівнинами Швеції.

120 років від дня написання виповнюється казці популярної англійської дитячої письменниці і талановитої художниці Беатріс Поттер «Казка про кролика Пітера» ( в українському перекладі «Казка про кролика Петрика»). Ця розповідь про дивовижні історії та веселе і повне пригод життя неслухняного кролика Пітера, його сестричок та двоюрідного братика не залишить байдужим нікого. Яскравим доповненням є ілюстрації, зроблені самою авторкою.

До уваги дітлахів пропонуємо почитати знамениті казки, на яких виховане не одне покоління дітей:

Ганс Х. Андерсен «Нове вбрання короля» - 185 років;

Вільгельм Гауф «Карлик Ніс» - 195 років;

Брати Грімм «Білосніжка», «Рапунцель», «Король-жабеня» - 210 років;

Шарль Перро «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Казки матінки гуски», «Хлопчик-мізинчик» - 325 років.

Всі ці казки ви знайдете у нашій книгозбірні. Приємного і веселого читання!

/Files/images/IMG_0466.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 145

Коментарi