Творець класичної комедії

2022-01-11

/Files/images/мал 1.JPG

15 січня 2022 року виповнюється 400 років від дня народження Жана Батиста

Мольєра(Поклена) (1622-1673), французького драматурга, однієї з найзагадковіших і ексцентричних особистостей 17 століття у Франції.

П’єси, що написав Мольєр справили великий вплив на подальшу світову драматургію. Біографія його складається з складних і в той же час величних етапів в кар'єрі і творчості.

Народився Жан-Батист в 1622 році в аристократичній родині, яка була продовженням дуже стародавнього буржуазного роду драпірувальника. У той час такий рід занять вважався досить прибутковим і поважним. Батько майбутнього комедіографа був почесним радником короля і творцем спеціалізованої школи для придворних дітей, яку згодом і став відвідувати Мольєр. У цьому навчальному закладі Жан-Батист старанно вивчав латинь, що допомогло йому з легкістю розуміти і вивчати всі роботи знаменитих римських авторів. З волі свого батька Жан-Батист отримав престижну на той час наукову ступінь ліценціата правознавства. Кар'єра юриста не була для Мольєра настільки важлива, точно так же, як і батьківське ремесло. Саме тому молода людина обрала для себе театральний напрямок в діяльності. Жан-Батист спільно з Маделін Бежар заснував «Блискучий театр». На той момент йому був всього лише 21 рік. Новостворений театр проіснував два роки, після чого збанкрутував. Після такої першої життєвої невдачі, Жан Батист з бродячої трупою почав їздити по провінційним містечкам в надії отримати визнання хоча б там і заробити грошей для подальшого розвитку і будівництва власного будинку для виступів. Ставив п’єси Мольєр в провінції близько 14 років.

Спочатку творчість Мольєра являла собою в основному короткі п’єси, які він сам писав для свого театру, так як акторам не вистачало репертуару.

Будучи визнаним комедіографом, Мольєр і сам багато грав на театральній сцені, причому якщо у власних п’єсах він зазвичай грав комічні ролі, то в чужих він нерідко грав трагічних героїв.

Йоганн Ґете, автор знаменитого «Фауста», дуже високо відгукувався про творчість Мольєра.

З-за норовливого характеру комедіографа, який не боявся показати життя таким, яке воно є, п’єси Мольєра неодноразово заборонялися, а театр закривався.

У всіх комедійних п’єсах Мольєра дуже їдко висміюються людські вади. Найбільш відома його п’єса— «Міщанин - шляхтич».

Останнім твором стала комедія Мольєра «Уявний хворий», написана ним, коли він сам вже був невиліковно хворий. Коли вона ставилася на сцені театру в четвертий раз, Мольєр, що грав у ній одну з головних ролей, відчув себе погано прямо на сцені. Через кілька годин після цього великий комедіограф помер.

Всього за своє життя Мольєр написав близько 40 п’єс. З них збереглося до наших днів більшість, але 8 виявилися назавжди втраченими.

Безліч п’єс Жана-Батиста Мольєра і донині ставляться в театрах по всьому світу.

Ім’я великого комедіографа носить один з кратерів на планеті Меркурій . Якщо у вас є бажання відкрити для себе світ французької комедії або перечитати знову п'єси Мольєра, - запрошуємо до Публічної бібліотеки ім. Г. С. Сковороди Лохвицької міської ТГ. До уваги юних користувачів дитячого абонементу перегляд літератури «Життя в комедії», та віртуальна виставка однієї книги «Міщанин-шляхтич», присвячена 400-річчю від дня народження Жана Батиста Мольєра.

/Files/images/зображення_viber_2022-01-11_10-39-03-274.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 114

Коментарi