Чорнобиль-біль усього людства

2021-12-14

/Files/images/unnamed.jpg

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС встановлений згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша в історії людства технологічна катастрофа-аварія. Вибух 4-го реактора Чорнобильської АЕС спричинив радіоактивний викид у 50 мільйонів кюрі. Це в 30-40 разів більше, ніж під час вибуху бомби в Хіросімі у1945 році.

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи,багато з яких заплатили за це власним життям і здоров ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

До Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС в читальному залі експонується тематичний перегляд літератури: «Чорнобиль: трагедія, подвиг…», на якій представлені документальні матеріали з періодичних видань, книги. Зокрема, документальне видання «Пам’ятаємо дзвони Чорнобиля», упорядником якого є голова громадської організації «Чорнобильці Лохвиччини» Микола Чекмез; «ЧОРНОБИЛЬ-30.Книга слави і пам’яті, Полтавська обл.», Плохій С. «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи», Алексієвич С. «Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього» та інші видання.

/Files/images/зображення_viber_2021-12-13_16-33-15-304.jpg

Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та повної самовіддачі. В цей день ми згадуємо тих, хто усвідомлено віддав своє життя. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції.

Чорнобиль назавжди залишиться в нашій пам’яті символом великої біди, але водночас і символом мужності,самопожертви, самовідданості пожежних, військових, міліціонерів, енергетиків, будівельників, інженерів…

Пам’ятаймо й шануймо наших відважних захисників і героїв. Живих вшануймо і вклонімось низько полеглим…

Кiлькiсть переглядiв: 134

Коментарi