МОЖЛИВОСТІ – ОБМЕЖЕНІ, ТАЛАНТИ – БЕЗМЕЖНІ!

2021-12-02

3 грудня уся світова спільнота відзначає Міжнародний день інвалідів.Цей день не є святом. Його мета – привернути увагу до людей з обмеженими фізичними можливостями, їх проблем, до захисту їх прав, гідності і добробуту.

До цієї дати на дитячому абонементі оформлена тематична викладка літератури для учнів молодших класів «Можливості – обмежені, таланти – безмежні!». На виставці представлена література про відомих в історії особистостей, які мали дуже великі проблеми зі здоров’ям та не зважаючи на це змогли подолати все і залишили в історії людства значний слід. Їх сила духу і безмежна віра в себе гідні поваги і захоплення. Вони змогли добитися поставлених цілей і стали успішними.

Юним читачам пропонуємо книги та публікації про видатного фізика, автора теорії відносності, лауреата Нобелівської премії Албьерта Енштейна, який до трьох років не міг говорити, а крім цього страждав аутизмом:

Потерянко, Юлія Альберт Енштейн./Текст: біографічні нариси для дітей/ Ю.Потерянко.- К.: «Агенція «РІО»,2017.- 104 с.

Фарндон, Джон 100 фактів про видатних учених/ Текст: пер. з англ./ Дж. Фарндон.- К.: Вид. група КМ-БУКС, 2018, 40 с.

Розповідь про мексиканську художницю Фріду Кало знайдете у книзі

Лоренс, Сандра Дивовижні жінки. Першопроходиці, які не побоялися вирізнятися з-поміж інших./Текст: пер з англ./ С. Лоренс.- К.: Вид. група КМ-БУКС, 2019.- 128 с.

Після ДТП дівчина отримала численні травми, пережила понад 30 операцій, працювала лежачи. Та це не завадило їй стати найупізнаванішою художницею ХХ століття.

Геніальний Стівен Гокінг у двадцять років був повністю паралізований, а згодом ще й втратив здатність говорити. Щоб керувати своїм візком, він всього лише рухав пальцем правої руки. Та попри це він став відомим фізиком-теоретиком, астрофізиком нашого часу, отримав Нобелівську премію за теорію про чорні діри і викладав у Кембріджському університеті. Його вважають одним із найгеніальніших фізиків з часів Енштейна. А ще він писав книги. Його книга для дорослих «Коротка історія часу» мала колосальний успіх. Разом зі своєю донькою Люсі Стівен Гокінг написав неймовірні книги для дітей про таємниці всесвіту:

Гокінг, Люсі Джорж і таємний ключ до Всесвіту./Текст: роман/ Л.Гокінг, С.Гокінг.- Львів: Вид-во Старого Лева, 2017.- 344 с.

Гокінг, Люсі Джорж і скарби космосу/Текст: роман/ Л.Гокінг, С.Гокінг.- Львів: Вид-во Старого Лева, 2017.- 344 с.

Гокінг, Люсі Джорж і Великий вибух./Текст: роман/ Л.Гокінг, С.Гокінг.- Львів, Вид-во Старого Лева, 2017.- 316 с.

Всесвітньо відомий німецький композитор Людвіг ван Бетховен втратив слух і у віці 32-х років став абсолютно глухим. Але саме з цього моменту починає складати справжні шедеври. Інформацію про нього можна почерпнути з книги

Музика./Текст: дитяча енциклопедія / Автори-упор. М.О.Володарська, Є.С.Каневський.- Харків: Фоліо, 2007.- С.180-182.

Олексій Маресьєв – легендарний льотчик, Герой Радянського Союзу. 4 квітня 1942 року в бою з гітлерівськими окупантами його літак був підбитий, а сам він тяжко поранений. В результаті – ампутація обох ніг. Та він знову сів за штурвал літака. За час війни здійснив 86 бойових вильотів, збив 11 літаків ворога. Олексій Маресьєв став прототипом героя повісті Бориса Польового «Повість про справжню людину».

Полевой, Борис Повесть о настоящем человеке./Текст/ Б.Полевой.-Харьков: Прапор, 1983.-295 с.

Життя показує, що люди з обмеженими фізичними можливостями стають високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально-активними людьми. Вони надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства. І на сьогодні чимало відомих особистостей , маючи серйозні проблеми зі здоров’ям, не зупинились і довели собі і світу що інвалідність – не обмеження, а новий простір для дивовижних досягнень.

/Files/images/IMG_0437.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 120

Коментарi