ДИВО-ЯЛИНКА – СВОЇМИ РУКАМИ

2020-12-29

Вже зовсім скоро настане Новий рік – світле та радісне свято, яке асоціюється із запахом свіжої хвої та мандаринів, із очікуванням подарунків і сімейних урочистостей. Традиція проводжати старий рік і зустрічати новий формувалася століттями.

Коли у Віфлеємі народився маленький Ісус, у небі спалахнула велика яскрава зірка. Ті, хто зрозумів це чудове знамення, поспішили на світло Віфлеємської зірки, щоб привітати Господа. Прийшли пастухи, які неподалік пасли худобу, прийшли мудреці-волхви, прийшли також різні тварини, птахи й рослини вклонитися Ісусу та Пресвятій Діві Марії.

Рослини принесли у дарунок свої плоди та квіти. Останньою прибула з холодних північних країв молоденька ялинка. Не було у неї смачних плодів і яскравих квітів. Пожаліли рослини ялинку і прикрасили. На її вітах з’явилися рум’яні яблука та горіхи, квіти, кульбаба обсипала ялинові колючки білим пухом., а Віфлеємська зірка яскраво засяяла над її верхівкою. Від того часу, розповідає легенда, ялинка стала вічнозеленою рослиною.

Звичай прикрашати ялинку прийшов із Німеччини. Існує думка, що вперше прикрасив ялинку напередодні Різдва 1500 року Мартін Лютер. Він оздобив її свічками.

Перші вбрані різдвяні ялинки з’явилися у французькій провінції Ельзас у 1600 році. Спочатку ці святкові красуні були лише в імператорських палацах та будинках багатіїв. Їх прикрашали яблуками, горіхами, пряниками – тобто, усім їстівним. Наприкінці ХУІІІ століття в Німеччині з’явилися перші скляні ялинкові прикраси. Вони були надзвичайно дорогими.

На землі Російської імперії ( у тому числі й на частину сучасної України) традицію прикрашати ялинку та влаштовувати феєрверки приніс цар Петро І у 1700 році.

Традиція прикрашати ялинку дуже стародавня, їй понад 2000 років. Але й зараз в період Новорічних та Різдвяних свят прикрашена ялинка є найголовнішою окрасою будь-якої оселі. Сьогодні набирають популярності незвичні ялинки. Вони слугують додатковим стильним декором для дому, робочого кабінету чи офісу.

Працівники Лохвицької районної бібліотеки для дітей Л.Яцків та Т.Грипась створили ялинки із сіна, шишок та інших матеріалів. Окрім традиційних прикрас скористалися сухоцвітами, горіхами, висушеними шкірками лимонів та мандаринів, паличками кориці, шишками, ягодами калини, дрібними іграшками, стрічками, намистинами та іншими матеріалами.

Новий рік на порозі. Отже, рукодільниці, до праці! Створивши таку ялинку ви і настрій піднімете собі та родині, додасте затишку і неповторності своїй домівці, і збережете живе вічнозелене деревце.

Бажаємо всім міцного здоров’я, творчих злетів, натхнення, приємних і радісних подій! З Новим роком!

/Files/images/IMG_9947.JPG

/Files/images/IMG_9951.JPG

/Files/images/IMG_9954.JPG

/Files/images/IMG_9956.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 111

Коментарi