МИКОЛАЙ МАНДРУЄ СВІТОМ

2020-12-16

Ой, хто, хто Миколая любить?

Немає на на нашій землі душі, яка б не горнулася до Святого Миколая. Ми звертаємося до нього зі своїми потребами, проханнями, бо знаємо що він може подати нам руку допомоги.

Вшанування Миколая, як і багатьох інших християнських святих, коренями сягає ще язичницьких часів. В образі Миколая ми бачимо відображення стародавнього бога Велеса – покровителя худоби й звірів, «господаря дощового моря», заступника мореплавців та рибалок. Та найбільше Микола Чудотворець піклується про дітей, направляє їх на праведну дорогу. Він – Микала Добрий, другий після Бога заступник людей, настільки впливовий, що його вшановують двічі на рік – 19 грудня та 22 травня.

Святий Миколай Чудотворець – це реальна людина, християнський священник грецького походження. Він був єпископом міста Мира (нині місто Демре у Туреччині), уславлений своїми чудесами та доброчинністю. За переказами, звершив багато чудес за життя і після смерті.

Святий Микола став прообразом Санта Клауса та Діда Мороза. У різних країнах цього персонажа звуть по-різному: білоруси –Зюзя, болгари – Дядо Коледа, поляки – Swiety Mikolaj, британці – Father Christams, угорці – Mikulas, німці – просто Nikolaus, а фіни – Joulupukki.

Головною традицією в Україні є звичай обдаровувати дітей у ніч на Миколая. Адже святий – опікун молодят та виховник дітей. Зимової ночі з 18 на 19 грудня Миколай опускається з неба на землю. Сивобородий, у довгій золотистій накидці, він заходить до кожної оселі зі своїми помічниками. Ангел кладе подарунки під подушку чемним діткам, а чортик Антипко розносить неслухам різочки. Бо Святий Миколай цілий рік спостерігає за нами з неба і добре знає, хто чемний, а хто не дуже… На Миколая особливо опікуються сиротами та знедоленими дітьми, дарують їм подарунки та спеціальне печиво – «миколайчики».

А ось в інших країнах дітки чекаютиь на подарунки від Санта Клауса на католицьке Різдво – 25 грудня. У Німеччині Санта Клаус кладе подарунки на підвіконня. Британці та ірландці знаходять їх у шкерпетках. У Швеції подарунки шукають коло печі чи каміну. У США вони лежать під ялинкою.

Священник Миколай своїм милосердям заслужив винагороду Бога – благодать творіння чудес. Після смерті його визнали святим. З тих пір щороку 19 грудня ми радо святкуємо день Святого Миколая. В цю ніч усі мають бути щасливими: й ті, хто робить дарунки, і ті, хто їх отримує.

А ознайомитися з книгами про життя і творіння Святого Миколая, легендами про нього, про традиції його вшанування у різних країнах ви зможете завітавши до районної бібліотеки для дітей, де оформлена книжкова виставка-інсталяція «Миколай мандрує світом.

/Files/images/IMG_9931.JPG

/Files/images/IMG_9932.JPG

/Files/images/IMG_9933.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 149

Коментарi