"Із книгою і словом порідніться..."

2016-10-11

«Із книгою і словом порідніться…»

І знов нас у мандри запрошують книги,

В далекі часи, в дивовижні країни.

Відкривають нам таємниці великі,

Знайдемо в них справді безцінні перлини.

Хай не минає вас байка чи казка,

Хай міфи і вірші у душу вам линуть.

Та тільки уважно читайте, будь ласка,

Тоді лиш почуєте слово нетлінне.

30 вересня 2016 року в читальному залі Лохвицької центральної районної бібліотеки ім. Г.С.Сковороди відбулися святкові урочистості з нагоди професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек.

У святковому заході взяли участь начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації С.М.Марченко, провідний спеціаліст районної ради В.П.Солонуха, керуючий справами виконкому Лохвицької міської ради Л.А.Верескун, користувачі бібліотек, працівники бібліотечних закладів району.

/Files/images/DSC_6354.JPG

/Files/images/DSC_6363.JPG

З інформацією та вітальним словом до присутніх звернулась директор Лохвицької районної централізованої бібліотечної системи Людмила Дмитрівна Пономаренко:

/Files/images/DSC_6364.JPG

Уже вісімнадцять років поспіль 30 вересня – у день великомучениць Любові, Надії, Віри і матері їх Софії – бібліотечна громада України святкує Всеукраїнський день бібліотек.

Всеукраїнський день бібліотек – всенародне свято, яке вже давно перестало бути тільки професійним та перетворилось на день, коли бібліотеки разом зі своїми читачами вкотре наголошують на важливе місце бібліотек і читання у житті кожної людини.

У цей день ми відзначаємо високу місію Бібліотеки та Бібліотекаря: інформувати та просвіщати, організовувати безперешкодний доступ до книг для всіх громадян, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання різноманітних ресурсів.

Недаремно в цьому році українські бібліотеки працюють під таким актуальним для сьогодення девізом Всеукраїнської громадської організації УБА – «Бібліотек@ : сучасна, креативна, твоя!».

Наші бібліотеки не відстають від цього промовистого гасла: ми маємо значний досвід запровадження інновацій, нових форм роботи, цікавої проектної діяльності та створення умов для творчого розвитку користувачів бібліотек.

Програма «Бібліоміст», що реалізується в Україні, вже принесла свої результати для бібліотек нашої системи. У нас працюють Інтернет – центри з безкоштовним доступом до світової мережі, що значно допомогло змінити обличчя наших бібліотек і зробило їх сучасними: це центральна районна бібліотека, Заводська міська бібліотека – філіал №1, Токарівська сільська бібліотека, а в 2014 році Вирішальненська сільська бібліотека №1 стала переможцем міжнародного грантового конкурсу Фонду «Монсанто», отримавши комп’ютерну та офісну техніку. ЦРБ – учасник конкурсу «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки програми Європейського Союзу «Еразмус+ (Жан Моне)», оголошений Українською бібліотечною асоціацією. Тож ми і надалі продовжуємо брати участь в міжнародних проектах та конкурсах.

Бібліотекарі і читачі є активними учасниками і переможцями Всеукраїнських та обласних конкурсів: «Бібліотека року Полтавщини», «Найкращий читач України», обласний дитячий конкурс електронних презентацій «Герой нашого часу», Яхниківська сільська бібліотека переможець обласного огляду – конкурсу роботи закладів культури області по організації культурно – дозвіллєвої діяльності «Ритми культурного життя Полтавщини». І це не весь перелік конкурсів.

Щорічно центральна районна бібліотека, районна бібліотека для дітей та бібліотеки ЦБС долучаються до Всеукраїнських акцій, обговорень, досліджень. Районна бібліотека для дітей продовжує впроваджувати в свою діяльність ідеї Міжрегіонального проекту «Бібліокреатив – 2014». Центральною районною бібліотекою підготовлені і надіслані матеріали Всеукраїнського дослідження «Історія бібліотечної справи Полтавщини», які включали в себе статті про мережу бібліотек району, статтю про бібліотечну справу в районі та історію бібліотечної справи регіону.

Ми з повним правом можемо стверджувати, що бібліотеки були і залишаються важливим і незамінним осередком підвищення рівня освіченості, духовності.

До цього додаються також прагнення зробити свою бібліотеку центром громади, створити комфортні умови для читачів, часто за власні кошти, забезпечити доступ до інформації, надавати сучасні послуги.

Не зважаючи на скрутні часи, які сьогодні переживає країна, держава має сприймати розвиток культурного середовища, а отже і бібліотек, як ресурсу соціальної стабільності і духовного здоров'я нації, запоруку інтелектуального зростання, освіченості. Україна є краєм давніх бібліотечних традицій. Освіченість, книжність – давні чесноти українського народу.

Директор побажала усім добробуту, здоров’я, миру, натхнення, плідної співпраці з читачами.

З привітаннями завітали на свято й постійні читачі бібліотеки – Надія Степанівна Оргіш та адвокат, голова громадської організації чорнобильців Лохвиччини Микола Іванович Чекмез. Як завжди, він завітав з подарунком – новим виданням творів Миколи Петренка, уродженця Лохвиці – поета, письменника, драматурга.

/Files/images/DSC_6379.JPG

/Files/images/DSC_6384.JPG

З нагоди відзначення професійного свята грамотами Лохвицької районної ЦБС за активність, сумлінну працю, інноваційну діяльність, цікаві нові форми роботи із залучення до читання дітей, створення комфортних умов в бібліотеці нагороджені Антоніна Василівна Матяш – бібліотекар І – ї категорії Заводської МБФ №1 та Савченко Леонора Миколаївна – бібліотекар ІІ – ї категорії Вирішальненської СБФ №2.

Грамотами відділу культури і туризму за вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи району нагороджена директор Людмила Дмитрівна Пономаренко та за інноваційний творчий підхід з популяризації книги, активну плідну працю в справі поширення знань серед користувачів – дітей – Ралко Алла Миколаївна – провідний бібліотекар Лохвицької районної бібліотеки для дітей.

Грамотами Лохвицької районної державної адміністрації нагороджені Грипась Тетяна Іванівна – заступник директора по роботі з дітьми за професіоналізм, підвищення ефективності обслуговування користувачів – дітей та Сухоплечева Олександра Григорівна – бібліотекар І – ї категорії відділу обслуговування Лохвицької центральної районної бібліотеки ім. Г.С.Сковороди за віддану багаторічну роботу, культурно – просвітницьку діяльність серед дорослих користувачів.

Грамотою Лохвицької районної ради за сумлінну багаторічну працю, творче натхнення нагороджена Вілігура Світлана Миколаївна – завідувачка Лучанської сільської бібліотеки – філіалу.

Від міської ради грамотами нагороджені Юхно Ніна Володимирівна – завідуюча відділом комплектування та обробки літератури Лохвицької центральної районної бібліотеки ім. Г.С.Сковороди за багаторічну сумлінну творчу працю, збереження бібліотечного фонду та Коваленко Оксана Дмитрівна – бібліотекар І – ї категорії відділу комплектування та обробки літератури за багаторічну плідну працю, професіоналізм, популяризацію нової літератури.

/Files/images/DSC_6386.JPG

В цей осінній погожий день ми висловлюємо подяку всім працівникам бібліотек Лохвиччини, які щоденно несуть у люди мудре слово, безцінне багатство – книгу.

Саме книги допомагають людині набути знання, розпізнати добро серед зла, знайти істину і оберігатися брехні. Для розумної, розсудливої людини книга – це безцінна річ.

Якщо тривога на душі чи смуток серце огортає,

Відкрити книгу поспіши, бо друга кращого немає.

Забудеш негаразди враз, якщо в руках хороша книга

І зникне марево образ, байдужості розтане крига.

І тепла хвиля набіжить, відкриється краса навколо

Відчуєш радості ту мить, прожито день – це так чудово.

Пораду слушну книга дасть, відкриє двері в світ казковий,

Знання віків вам передасть, засіє зернами любові.

Бібліотека – книги дім, запрошує усіх ласкаво,

Панує затишок у нім, тут мудрість ходить величаво.

Тут кожен день немов би свято, добра струмує джерело,

І друзів знайдеш тут багато… Так є, так буде й так було.

Кiлькiсть переглядiв: 373

Коментарi