Миколі Петренку - 90! Вітаємо!

2015-11-04

/Files/images/IMG_5000.JPG

Полтавщину знає увесь світ, як землю, що дала людству геніальних учених, талановитих митців і письменників. Яскравою зіркою на небосхилі української літератури виблискує талант Миколи Петренка.

«Я думав: там, за виднокраєм,

Зустріну землю золоту –

Де солов’я переспіваю

І явора переросту,

Де тільки вмитись чар-росою –

І можна цвітом розцвісти!...

Моє містечко над Сулою,

Я обійшов усі світи,

Усі долини, всі висоти –

І закортіло знов мені

Туди, де землю гріють потом

І ділять хліб на трудодні,

Де із робочої долоні

Клюють пшеницю солов’ї,

Де давні роки на припоні

У груди стукають мені.

І от спинивсь біля калини,

Що над Сулою розцвіла, -

І в щасті плакав – мов дитина,

Що знову матір віднайшла!..».

З ліричних рядків вірша так і віє теплотою і сумом за рідним Лохвицьким краєм, де 6 листопада 1925 року і народився відомий поет. Першокласником пережив страшний Голодомор 1933 року, кілька років родина жила без репресованого батька, засланого на будови п'ятирічки.

Під час німецької окупації був вивезений на примусові роботи до Німеччини, за спробу втечі відбував покарання в концтаборах. Після повернення на Батьківщину пройшов фільтраційні та трудові табори. Повернувшись до Львова у 1951 р., здобув вищу освіту (закінчив Львівський державний університет, факультет журналістики). Далі працював в обласній молодіжній газеті, редактором Львівського телебачення, кореспондентом "Літературної України". Член Спілки письменників України з 1960 р. З 1976 р. — на творчій роботі. Лауреат багатьох літературних премій.

За період з 1957 року у Миколи Петренка вийшло більше 60 книг: поезії, проза, гумор, публіцистика, вірші для дітей, казки, пісенні тексти. Автор кількох п'єс та лібрето музичних вистав, які ставилися на сценах львівських театрів: "Чарівне кресало", "Довбушів топірець", "Дві Іванки", "Шість імен" та інші.

Лауреат премій ім. Павла Тичини, Юрія Яновського, Маркіяна Шашкевича, Богдана Нестора Лепкого. заслужений працівник культури України.

4 листопада в районній дитячій бібліотеці була проведена літературна мандрівка «Крізь час, коли падали зорі». Учасниками заходу стали учні 5 – А класу Лохвицької ЗОШ №2 (бібліотекар Москаленко О. О.), які читали вірші поета. Спогадами про М. Петренка з присутніми поділився М. І. Чекмез – племінник ювіляра, що прочитав ще неопубліковані вірші ювіляра.

Творчість Миколи Євгеновича є той рідкісний випадок поєднання літературної обдарованості і глибоких знань про життя. Дай же йому, доле, довгих років життя! А нам, його читачам – великим та малим, радості від зустрічі з його новими книжками!/Files/images/IMG_5005.JPG/Files/images/IMG_4997.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 317

Коментарi